CAMÍ DE L'ESCALA DEL PAS NOU
L'antic Camí de l'Escala del Pas Nou seguia el curs del riu Boix des de Vilanova de Meià, a La Noguera, fins a la vall de Barcedana, al Pallars Jussà, captivant amb el seu paisatge bestial...
ENS SITUEM A: l’espectacular congost forjat pel riu Boix a través del majestuós Montsec de Rúbies (o de Meià), al nord del municipi de Vilanova de Meià, a la comarca de la Noguera. Un paratge impregnat d'història i travessat per un antic camí marcat pels enormes cingles de Lo Desferrador, la Roca dels Arços i Lo Pelat, d’una bellesa absolutament recomanable.
NOS SITUAMOS EN: el espectacular desfiladero forjado por el río Boix a través del majestuoso Montsec de Rúbies (o de Meià), al norte del municipio de Vilanova de Meià, en la comarca de la Noguera. Un paraje impregnado de historia y atravesado por un antiguo camino marcado por los enormes riscos de Lo Desferrador, la Roca dels Arços y Lo Pelat de una belleza absolutamente recomendable.
WE ARE LOCATED IN: the spectacular gorge forged by the Boix river through the majestic Montsec de Rúbies (or Meià), north of the municipality of Vilanova de Meià, in the region of la Noguera. A place steeped in history and traversed by an ancient road marked by the enormeous cliffs of Lo Desferrador, Roca dels Arços and Lo Pelat with an absolutely commendable beauty.
ÍNDEX:
Què és la SerradelMontsec.cat?
Benvinguts a la increïble i emocionant Serra del Montsec i el seus voltants, un paradís terrenal i celestial per als amants de la natura. Prepareu-vos per una aventura on tot és possible i res us deixarà indiferents. Seguir llegint…
SITUACIÓ GEOGRÀFICA DEL CAMÍ DE L’ESCALA DEL PAS NOU
El Camí de l'Escala del Pas Nou, un vell sender de ferradura, teixia llaços entre la vall de Meià (o Coma de Meià) i el Pallars Jussà, obsequiant amb la possibilitat de transitar el majestuós Montsec de Rúbies (o de Meià), seguint el riu Boix en un ascens fascinant.
Fins al segle XIV, només camins precaris i cabanes de pastor envoltaven aquest misteriós territori amb rutes mítiques com la de la Portella Blanca, o el pas del Camí Ramader, el Pas de les Eugues, o el Graell de Paús (o Pas de Nerill), etc. També existia un antic camí medieval que pujava cap a la Conca Dellà, la Conca de Tremp i el Pallars Jussà anant a buscar a l’antiga calçada romana que portava a Isona per Fabregada i Bonrepòs.
El Pont de la Gata (també dit Pont de Barmó) és un dels vestigis que es conserven de l'antic recorregut que seguia el traçat del riu Boix per travessar el Montsec de Rúbies (o de Meià), al bell mig d'imponents parets de roca per l'anomenat Congost de l'Escala del Pas Nou.
Aquest vell camí unia la vall de Meià (o Coma de Meià) amb l'Hostal Roig, Mata-solana i tota la Vall de Barcedana, endinsant-se després cap a la comarca del Pallars Jussà en amunt.
També s'encaminava fins a la capçalera del Riu de Conques pel Mas de Currolda, Toló, Sant Salvador de Toló i la Conca Dellà, ja dins de la comarca del Pallars Jussà. Avui en dia aquest tram és una pista forestal que va ser construïda durant la Guerra Civil.
Amb la construcció de l'actual carretera del Pas Nou, batejada com L-913 i inaugurada el 1922, es va marcar oficialment el seu final al punt quilomètric 8,5. No obstant això, cal destacar que aquesta via continua gràcies a una pista local asfaltada.
Lamentablement, amb la construcció d’aquesta carretera asfaltada, molts trams del camí de l'Escala del Pas Nou van quedar parcialment inutilitzats o desfigurats a causa d'aquesta modernització. Tot i així, avui dia, la carretera brilla amb un atractiu paisatgístic absolutament captivador, convidant a descobrir un encant que s'ha mantingut a través del temps.
Sembla que a Vilanova de Meià no van voler que la nova carretera d'Artesa de Segre a Tremp passés per sobre d'aquesta ruta. L'historiador Francesc Carreras i Candi explicava que això era degut al temor que, en cas que la carretera fos acabada, esdevingués un pas freqüent de tropes durant èpoques de conflicte, i amb aquesta situació, els habitants haurien de suportar els inconvenients de la intendència militar, cosa que sempre aterrava els pobles. Per aquesta raó, l'Hostal Roig i el Pas Nou es van quedar fora de les noves rutes comercials i de tràfec entre el Pallars i el Mig Segre, que van ser desviades cap el port de Comiols.
Com a curiositat, un dels cim més alts d’aquesta zona del Montsec de Rúbies (o de Meià) és la Roca dels Arços, un munt de vegades mal dita com Roca dels Arcs, a causa de la pèrdua de la grafia de la coma inferior amb pas dels anys. Va ser degut a que en certa època no s’incloïen la grafia “ç” al mateix temps que fonèticament la sonoritat [ars], va esdevenir a [arks].
Diversos estudis demostren que la roca no té, ni tenia, cap arc i que la seva part superior està poblada per arços (Crataegus monogyna), tot indicant que el nom de Roca dels Arcs és un topònim erroni repetit històricament.
Des de fa molts anys, les cingleres de Lo Desferrador, la Roca dels Arços i Lo Pelat, son un autèntic paradís pels escaladors.
ORIGEN HISTÒRIC DEL CAMÍ DE L’ESCALA DEL PAS NOU
Arnau de Llordà, era el senyor jurisdiccional de la Vall de Barcedana (aleshores anomenada simplement La Vall), que incloïa els pobles de Sant Miquel de la Vall (o Sant Miquel de Castell Jussà), Sant Cristòfol de la Vall i Sant Martí de Barcedana, tots 3 actualment dins el municipi de Gavet de la Conca, ja dins de la Pallars Jussà i a la cara nord del Montsec de Rúbies (o de Meià).
El 31 d’agost de l’any 1348, Arnau de Llordà, que formava part d’una branca lateral de la família dels Meià, redactà el seu testament i acabà morint sense fills, o almenys fills mascles.
Al seu testament deixa com hereu universal i perpetu el monestir de Santa Maria de Meià, així va néixer allò que es coneixeria posteriorment com una de les batllies del Priorat de Meià, coneguda com La Vall del Priorat de Meià, fent referència als termes de la La Vall, o actualment la Vall de Barcedana.
El camí de l'Escala del Pas Nou el va fer construir el prior de Meià, Hug de Turillén, quan el Priorat de Meià va rebre en herència un senyoriu de La Vall.
Era el millor camí per arribar a la Coma de Meià (comarca de La Noguera) des de la Vall de Barcedana (Pallars Jussà) tot i que no devia ser fàcil en aquella època travessar-lo. El camí sortia del Portal de la Font de Caps de Vilanova de Meià fins arribar a la Font del Banc de la Paciència.
Després baixava cap al Riu Merler i ja agafant per l'esquerra, pujava per sobre de la Font de l’Hedra, fins a creuar el riu Boix pel Pont de la Gata. A partir del Pont de la Gata, el camí circulava pel costat dret del riu Boix i a mida que pujava, el camí anava travessant poca poc el Congost de l'Escala del Pas Nou sempre al costat del riu.
Inclús en alguns trams existien unes escales fetes a la mateixa roca, d’aquí el nom de l’Escala del Pas Nou, i continuava cap els Cingles de Desferrador fins arribar al cap del terme de Vilanova de Meià, on es trobaven Els Enforcats, uns prats anomenats també Pla de les Forques.
Aquí, dalt del terme de Vilanova de Meià, clavaven les forques on penjaven i esquarteraven els condemnats a mort. D'aquesta manera avisaven als delinqüents i malfactors, que vinguessin per aquesta banda del camí, del pa que s’hi donava a la vila.
La fira de Sant Martí (que es celebrava l'11 de Novembre) de Vilanova de Meià tenia molta fama degut al mercat de perdius que s'hi feia. La vigília de Sant Martí, les perdiuaires de la Vall de Barcedana baixaven cap a Vilanova de Meià utilitzaven camí de l'Escala del Pas Nou amb les seves perdius engabiades per portar-les a la fira.
Actualment aquesta fira s’anomena Fira de la Perdiu.
EL RIU BOIX
El riu que acompanya tot el camí del Pas Nou, el riu Boix, neix a l'obaga del Montsec de Rúbies (o de Meià) a 1.280 metres d'altitud i, després de travessar la muntanya per la gorja del Congost de l'Escala del Pas Nou, corre en direcció nord-sud al llarg de 23 kilòmetres.
Es converteix així en un dels tres rius que travessa la Serra del Montsec, juntament amb el Noguera Ribagorçana i el Noguera Pallaresa. Finalment, el riu Boix drena a la Coma de Meià i a Baldomar acaba desembocant al riu Segre.
Compta amb molts afluents, els més importants dels quals són el riu de l'Obac o de Sant Pere que neix prop del Coll d'Orenga, el riuet de Sant Jordi, a prop de Vilanova de Meià, i el barranc de la Vall d'Ariet.
🎯 SITUACIÓ AL MAPA DEL CAMÍ DE L'ESCALA DEL PAS NOU
🚴♀️
MONTSEC BIKEPACKING LOOPLa Montsec Bikepacking Loop (MBL) és una ruta que pretén resseguir tot el territori Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies - o de Meià -) sobre una bicicleta en format bikepacking, ja sigui amb bicicleta off-road (BTT o Gravel) o també amb bicicleta de carretera.
La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d'una guia completa amb els detalls de les rutes així com dels diferents tracks, sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació amb informació dels punts d'aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, serveis, etc.
Si ets #MontsecLover ❤️ i fas bicicleta, trobaràs aquest lloc en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL).Pots seguir-lo també a través de Twitter (@rokiluco) i Instagram (@montsecbikepackingloop)
Com diu en Javi Castillo, creador de la MBL, salut i pedals!
🙏 PROTEGEIX EL TERRITORI MONTSEC
Recorda! Molts dels paratges de la Serra del Montsec són espais protegits i alguns extremadament fràgils. Molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions. Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental, sí us plau respecta’ls.
Oblida les presses i sincronitza't amb el ritme de la vida local.
Descobreix l'essència tradicional del medi natural i rural.
Consumeix productes i serveis locals.
Fes un consum responsable i redueix els teus residus.
Fes servir les papereres, containers o emporta’t la brossa a casa.
🙏 PROTEGE EL TERRITORIO MONTSEC
¡Recuerda!
Muchos de los parajes de la Sierra del Montsec son espacios protegidos y algunos extremadamente frágiles. Muchos de estos parajes están dotados de distintos regímenes de protección y gestión establecidos por las distintas Administraciones.
Para preservar su interés científico, arquitectónico, arqueológico, histórico, geológico, ecológico, cultural, paleontológico, paisajístico o medioambiental, por favor respétalos.
· Olvida las prisas y sincronízate con el ritmo de la vida local.
· Descubre la esencia tradicional del medio natural y rural.
· Consume productos y servicios locales.
· Haz un consumo responsable y reduce tus residuos.
· Utiliza las papeleras, containers o llévate la basura a casa.
🙏 PROTECT THE MONTSEC TERRITORY
Remember!
Many of the places in the Montsec mountains are protected areas and some are extremely fragile. Many of these places are equipped with different protection and management regimes established by the different Administrations.
In order to preserve their scientific, architectural, archaeological, historical, geological, ecological, cultural, palaeontological, landscape or environmental interest, please respect them.
· Forget the rush and synchronize with the rhythm of local life.
· Discover the traditional essence of the natural and rural environment.
· Consume local products and services.
· Consume responsibly and reduce your waste.
· Use the bins, containers or take your rubbish home.
QUÈ ÉS LA SERRADELMONTSEC.CAT
Benvinguts a la increïble i emocionant Serra del Montsec, un paradís terrenal i celestial per als amants de la natura. Prepareu-vos per una aventura on tot és possible i res us deixarà indiferents. Seguir llegint…
Aquest article ha estat publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat.
Cap dels continguts del web SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia. Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.
Este artículo ha sido publicado por primera vez en
SerradelMontsec.cat.
Ninguno de los contenidos de la web SerradelMontsec.cat se pueden utilizar, copiar, redistribuir, realizar transformaciones y/o modificaciones, sin autorización previa. Si quieres distribuir o utilizar estos contenidos, contacta con nosotros previamente para acordar las condiciones de uso.
Si te gustan estos contenidos y estas fotografías y necesitas que elaboremos contenido para ti, envíanos un mail a serradelmontsec@gmail.com.
This article has been published for the first time on
SerradelMontsec.cat.
None of the content of the SerradelMontsec.cat website can be used, copied, redistributed, transformed and/or modified, without prior authorization. If you want to distribute or use these contents, contact us beforehand to agree on the terms of use.
If you like this content and these photographs and you need us to create content for you, send us an email at serradelmontsec@gmail.com.