DINOSAURES DEL DOLL
Els jaciments d'icnites de la Maçana i del Doll són les marques de peus ancestrals de Camarasa, a La Noguera. Si busques empremtes antigues, aquest és el lloc per aconseguir els seus autògrafs...
Ens trobem a: Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).
INDEX: Situació Geogràfica dels Jaciments d'Icnites de Camarasa | Les Icnites | El Jaciment Paleontològic de La Maçana | El Jaciment Paleontològic del Doll | Els Jaciments d'Icnites de Camarasa | Els Últims Dinosaures dels Pirineus | Espais Paleontològics Protegits de Jaciments de Vertebrats de La Noguera
SITUACIÓ GEOGRÀFICA DELS JACIMENTS D’ICNITES DE CAMARASA
Els dos jaciments d'icnites de la Maçana i del Doll, es troben situats per una banda, a la zona del despoblat de La Maçana, i per l'altre a prop de la vila de Fontllonga, ambdós al terme municipal de Camarasa, comarca de La Noguera, a la vessant oest del Montsec de Rúbies (o de Meià).
Tots dos jaciments es troben just a tocar de l'anomenada Carretera del Doll, també anomenada carretera C-13. Aquests jaciments d'icnites queden a peu de carretera i són de molt fàcil accés. A tots dos jaciments hi ha un petit espai on poder estacionar el vehicle al costat de la carretera.
El jaciment de petjades de dinosaure (icnites) de La Maçana es troba concretament a la partida anomenada com La Solana dels Mallols, i el jaciment del Doll es troba concretament a la partida anomenada com Los Curniars, tots dos a mig camí entre la vila de Camarasa i el poblet de Fontllonga.
LES ICNITES
Una icnita (del grec antic 'ιχνος' -ichnion- que significa petjada, traça o rastre) és qualsevol detall conservat en roca que constitueix una mostra indirecta de vida.
A diferència dels fòssils convencionals que proporcionen mostres directes de vida, una icnita és una testimoni de la presència d'un organisme viu.
Les icnites poden ser petjades deixades pels animals, marques, copròlits (femtes fossilitzades), estructures de nidificació, etc.
JACIMENT PALEONTOLÒGIC DE LA MAÇANA
El cartell indicatiu, que hi ha la Carretera del Doll, que senyalitza el jaciment paleontològic de La Maçana només és visible quan s'arriba al jaciment conduint en sentit sud, direcció a Camarasa, abans del punt quilomètric 55 de la carretera C-13.
Entenem que això s'ha fet així per evitar que els vehicles provinents, en sentit nord (des de Camarasa), pretenguin creuar a l'altre costat de la carretera en una zona de poca visibilitat i perillosa.
Per desgràcia el cartell indicatiu de la carretera només indica "Jaciment", sense indicar de quin tipus de jaciment és tracta: arqueològic, paleontològic o geològic, i tampoc indica el nom del jaciment.
A més a més, indica que hi ha un jaciment, però en realitat el que indica és el lloc d'estacionament per cotxes. Si no es coneix la situació exacta del jaciment pot donar a confussió. Les petjades de dinosaure es troben a l'altre costat de la carretera, al costat contrari d’on senyalitza el cartell indicatiu.
Una vegada hem aconseguit acostar-nos al jaciment, un petit panell informatiu ens indica on estem. Per desgràcia aquest panell està cremat per les inclemències atmosfèriques i s'ha convertit en un pedestal completament illegible.
Les roques on se situen les petjades de dinosaures es troben en una forta pendent on els corrents carregats de fangs produïts per pluges dipositen pedres i sediments. Això ha fet que l'observació de molts espais d'icnites quedin tapats per fangs i pedres amb el pas del temps. Fins al punt que en la majoria no es pot apreciar les dimensions exactes de les petjades.
Per tot això diem que s'ha convertit en un jaciment oblidat i deteriorat malgrat que s'hagi proposat fins i tot com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.
JACIMENT PALEONTOLÒGIC DEL DOLL
El jaciment de petjades de dinosaure, o d’icnites del Doll es troba també a la carretera C-13, entre el punt quilomètric 58 y 57, i en aquest cas no hi ha cap senyalització a la carretera.
Aquest jaciment presenta les mateixes característiques geològiques i paleontològiques que el proper jaciment de La Maçana, conservant el mateix tipus d'icnites en un estrat que podria ser la continuació del de La Maçana.
La superfície que conserva les icnites és el sostre d'un nivell de calcàries d'uns 80 metres de potència que alternen amb nivells de margues. El contingut paleontològic d'aquestes calcàries indica un ambient deposicional costaner, pantanós, d'aigües salobroses.
Una vegada hem aconseguit acostar-nos al jaciment, un petit panell informatiu ens indica on estem i que estem veient. Per desgràcia aquest panell està cremat per les inclemències atmosfèriques i s'ha convertit en un pedestal completament illegible.
En aquest cas, aquest jaciment d'icnites, també s'ha convertit en un jaciment oblidat i deteriorat malgrat que s'hagi proposat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.
ELS JACIMENTS D'ICNITES DE CAMARASA
Aquestes zones del jaciment de La Maçana i del jaciment del Doll són el sostre d’un estrat calcari d’origen lacustre on es conserven nombroses petjades de dinosaure.
Són roques calcàries que pertanyen al Campanià, estatge faunístic del Cretaci Superior, que comprèn el període entre 83,5 milions d'anys i 70,6 milions d'anys.
El nombre d’icnites conservades en aquests jaciments s’estima en unes 1000 i es tracta d’icnites circulars que es presenten en dues tipologies de mesures diferents. Aquests jaciments destaquen, en comparació amb d’altres, per l'important nombre de petjades.
El conjunt de jaciments de La Maçana i del Doll formen una superfície d'uns 1300 metres quadrats i foren donats a conèixer per Antonio Lacasa Ruiz, investigador i membre de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, a l'any 1993.
Les petjades tenen una profunditat d’uns 10 cm i han estat atribuïdes a dinosaures sauròpodes, i s'interpreta que les petjades petites podrien correspondre a la impressió deixada per les extremitats anteriors.
A més a més de les icnites, l’estrat ha estat fortament bioturbat per l’acció d’invertebrats, és a dir alterat en el sediment per l'activitat d’altres éssers vius.
ELS ÚLTIMS DINOSAURES DELS PIRINEUS
Els jaciments amb petjades de dinosaure de La Noguera estan datats en el trànsit entre l'era Mesozoica i la Cenozoica. El trànsit entre aquestes dues unitats temporals engloba l'extinció dels dinosaures.
Aquestes formacions són el resultat del farciment de les conques sedimentàries que flanquejaven la vessant sud dels Pirineus quan aquests estaven en plena formació. Aquestes conques connectaven amb un braç d'aigua de l’actual oceà Atlàntic, que en aquells moments s'estenia per part dels actuals Pirineus.
Les icnites de dinosaures són evidències del pas d'aquests animals sobre substrats tous, que eren bàsicament planures fangoses o l'interior de llits fluvials o aiguamolls.
En les roques que trobem a La Noguera hi ha escrita la història dels dinosaures durant els set milions d'anys que van precedir la seva extinció, entre 72 i 65 milions d'anys. Per tant, estem davant dels últims dinosaures europeus.
Els dinosaures coneguts pels jaciments de La Noguera, pertanyen a tres grups per ordre d'importància: sauròpodes (els més comuns), ornitòpodes i teròpodes (poc comuns).
ESPAIS PALEONTOLÒGICS PROTEGITS DE JACIMENTS DE VERTEBRATS DE LA NOGUERA
La comarca de La Noguera compta amb un important registre fòssil de restes directes i indirectes de dinosaures.
Des de finals dels anys setanta han aparegut nombroses restes que han augmentat el ric patrimoni paleontològic d'aquesta comarca. El conjunt de jaciments rics en fòssils de dinosaures ha permès establir un espai paleontològic en un mateix àmbit temàtic.
Les restes recollides a la zona van des de fragments òssies a closques d'ous, passant per icnites de dinosaures.
Aquest conjunt de jaciments agrupats sota el nom de Zona Paleontològica amb Jaciments de Dinosaures de La Noguera és compost, fins al moment, per un total de cinc jaciments amb icnites de dinosaure com a evidències més destacades.
El conjunt presenta prop de 1.100 icnites de dinosaure distribuïdes en diversos afloraments que sumen una superfície total de prop de 3.000 metres quadrats. Algunes d'aquestes evidències són molt rellevants, ja que es situen molt a prop del límit entre el Cretaci i el Terciari d'aquesta àrea dels Pirineus.
El conjunt compte amb un total de cinc afloraments distribuïts de forma discontinua entre la Vall d'Àger (Montsec d'Ares) i la Serra de Sant Mamet (Montsec de Rúbies o de Meià).
Així, d'oest a est, trobem els jaciments de Mata del Viudà, La Maçana, Masia del Marull, Peralba i La Vall d'Ariet.
🎯 SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LES ICNITES DE LA MAÇANA
✅ ESPAI PROTEGIT DEL JACIMENT D'ICNITES DE LA MAÇANA i DEL DOLL:
Recordeu que aquest és un espai protegit i fràgil. Els espais naturals, arqueològics i paleontològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.
Aquest indret està dotat d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.
Protecció: Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)
Classificació: Zona paleontològica
Núm. de Registre/Catàleg: 3861-ZP
Data Declaració: 10/06/2014
🚴♀️ MONTSEC BIKEPACKING LOOP
La
Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la
Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format
bikepacking ja sigui amb bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també amb bicicleta de carretera.
La
Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d'una guia completa amb els detalls de les rutes així com dels diferents tracks, sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació amb informació dels punts d'aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, serveis, etc.
Si ets
#MontsecLover i fas bicicleta, trobaràs aquest lloc en alguna de les rutes (o variants) de la
Montsec Bikepacking Loop (MBL).
🙏 PROTEGEIX EL TERRITORI MONTSEC
Recorda!
Molts dels paratges de la
Serra del Montsec són espais protegits i alguns extremadament fràgils. Molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions.
Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental, sí us plau
respecta’ls.
· Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local.
· Descobreix l'essència tradicional del medi natural i rural.
· Consumeix productes i serveis locals.
· Fes un consum responsable i redueix els teus residus.
· Fes servir les papereres, containers o emporta’t la brossa a casa.
Aquest article ha estat publicat per primera vegada a
SerradelMontsec.cat.
Cap dels continguts del web
SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.
Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a
serradelmontsec@gmail.com.
Home | About | Mapa del Montsec | Twitter | Instagram | Newsletter Montsec de l’Estall | Montsec d’Ares | Montsec de Rúbies (o de Meià) La Noguera | Pallars Jussà | Ribagorça d’Osca