ELS DINOSAURES DEL DOLL
Els jaciments d'icnites de La Maçana i del Doll, deixades per dinosaures fa milions d'anys, són com els autògrafs petrificats del passat. Si vols seguir el rastre d’aquests gegants prehistòrics...
ENS SITUEM: als jaciments de fàcil accés d'icnites de La Maçana i del Doll, situats al municipi de Camarasa, a la comarca de La Noguera (Lleida), a tocar de la carretera C-13, al vessant oest del Montsec de Rúbies.
NOS SITUAMOS: en los yacimientos de fácil acceso de icnitas de La Maçana y del Doll, situados en el municipio de Camarasa, en la comarca de La Noguera (Lleida), junto a la carretera C-13, en la vertiente oeste del Montsec de Rúbies.
WE ARE LOCATED: to the easily accessible ichnite deposits of La Maçana and El Doll, located in the municipality of Camarasa, in the region of La Noguera (Lleida), next to the C-13 road, on the western slope of Montsec de Rúbies.

INDEX

LES ICNITES
El terme icnita prové del grec antic ichnion (ιχνος), que significa petjada, traça o rastre. Es tracta de qualsevol marca fossilitzada en la roca que constitueix una evidència indirecta de vida passada.a.
A diferència dels fòssils convencionals, que són restes directes d’organismes (com ossos o dents), les icnites són el testimoni del comportament i activitat d’éssers vius que van habitar la Terra fa milions d’anys.
Aquestes empremtes poden incloure petjades d’animals, marques de desplaçament, copròlits (femtes fossilitzades), estructures de nidificació i altres rastres que ens permeten reconstruir aspectes del seu mode de vida.

ELS JACIMENTS D’ICNITES A LA COMARCA DE LA NOGUERA
Els jaciments amb petjades de dinosaure de la comarca de La Noguera, província de Lleida (Catalunya), són testimonis crucials d’una època que marca el trànsit entre l’era Mesozoica i la Cenozoica, coincidint amb l’extinció dels dinosaures.
Aquests jaciments ens ofereixen un instant congelat en el temps, just abans de la desaparició d'aquests animals, fa entre 72 i 65 milions d'anys, durant els últims dies dels dinosaures europeus.
Aquestes formacions geològiques són el resultat del farciment de les conques sedimentàries que flanquejaven la vessant sud del Pirineu en el seu moment de formació. Aquestes conques estaven connectades amb un braç d’aigua de l’oceà Atlàntic, que en aquella època s’estenia a través de l’actual Pirineu. Les icnites que s’han conservat en les roques de La Noguera són les petjades que van deixar aquests animals sobre substrats tous com planures fangoses, llits fluvials o aiguamolls, llocs on els dinosaures van caminar fa mil·lennis.

Les icnites descobertes en aquesta comarca inclouen una gran varietat de petjades deixades per tres grups de dinosaures principals: els sauròpodes (els més abundants), els ornitòpodes i els teròpodes (menys comuns).
Des de finals dels anys setanta, la comarca de La Noguera ha vist aflorar nombroses restes fòssils que han enriquit enormement el seu patrimoni paleontològic. Aquest conjunt de jaciments, conegut com la Zona Paleontològica amb Jaciments de Dinosaures de La Noguera, inclou cinc jaciments principals amb icnites com a evidència més destacada. En total, aquests jaciments abasten prop de 3.000 metres quadrats i contenen gairebé 1.100 icnites de dinosaure. Algunes d’aquestes icnites es troben en una zona especialment valuosa per la seva ubicació en el límit entre el Cretaci i el Terciari .
Els jaciments es distribueixen de forma discontínua des de la Vall d'Àger (Montsec d'Ares) fins a la Serra de Sant Mamet (Montsec de Rúbies o de Meià). D'oest a est, els jaciments més destacats són els de Mata del Viudà, La Maçana, Masia del Marull, Peralba i La Vall d'Ariet.

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DELS JACIMENTS D’ICNITES DEL DOLL
Els jaciments d'icnites de la Maçana i el Doll són dues importants zones de petjades fòssils situades al terme municipal de Camarasa, a la comarca de La Noguera, província de Lleida (Catalunya). El jaciment de La Maçana es troba a la zona del despoblat homònim, mentre que el jaciment del Doll s'ubica a prop de la vila de Fontllonga, tots dos a la vessant oest del Montsec de Rúbies (o de Meià).
Aquests jaciments es troben a peu de carretera, just al costat de la coneguda Carretera del Doll (C-13), fet que els converteix en punts de fàcil accés per als visitants. A més, compten amb petits espais per estacionar els vehicles, facilitant així la seva exploració.
Pel que fa a la ubicació exacta, el jaciment de La Maçana es troba a la partida coneguda com La Solana dels Mallols, mentre que el jaciment del Doll està situat a Los Curniars. Ambdós es localitzen a mig camí entre Camarasa i Fontllonga, en un entorn natural de gran bellesa que convida a descobrir les petjades d’un passat remot, on els dinosaures deixaren la seva empremta fa milions d’anys.
Els jaciments de La Maçana i del Doll es situen sobre el sostre d’un estrat calcari d’origen lacustre, una formació geològica que conserva una gran quantitat de petjades de dinosaure. Aquestes roques calcàries pertanyen al Campanià, un període del Cretaci Superior que va tenir lloc entre fa uns 83,5 milions d'anys i 70,6 milions d'anys.
Amb més de 1.000 icnites documentades, aquests jaciments es distingeixen per la gran quantitat de petjades preservades. Les icnites són principalment de forma circular i es presenten en dues tipologies de mida, amb algunes més petites i d’altres de dimensions més grans. Aquest conjunt de jaciments, a diferència d'altres llocs amb petjades de dinosaures, destaca per la densitat i la diversitat de les seves icnites.
Els jaciments ocupen una àrea d'uns 1.300 metres quadrats, i van ser donats a conèixer per l’investigador Antonio Lacasa Ruiz, membre de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'any 1993.
Les petjades conservades tenen una profunditat d'uns 10 cm i han estat atribuïdes a dinosaures sauropodis, uns gegants herbívors de llarg coll i cua. Es creu que les petjades més petites podrien correspondre a la impressió deixada per les extremitats anteriors d’aquests animals. A més de les icnites, l'estrat ha estat notablement bioturbat, és a dir, alterat per l'activitat d'invertebrats que van modificar el sediment amb el seu moviment, afegint una capa d’interès extra a l'estudi d'aquest jaciment.

JACIMENT PALEONTOLÒGIC DE LA MAÇANA
Situat a tocar de la Carretera del Doll (C-13), el jaciment paleontològic de La Maçana podria passar desapercebut per a molts visitants desinformats. Un cartell indicatiu n’anuncia la presència, però només és visible per als conductors que circulen en sentit sud, direcció Camarasa, abans d’arribar al punt quilomètric 55.
Aquesta ubicació no és casual: probablement es va decidir així per evitar maniobres perilloses dels vehicles que viatgen en sentit contrari, ja que la visibilitat en aquest tram és reduïda.
Tanmateix, la senyalització genera confusió. El cartell es limita a indicar "Jaciment", sense especificar si és arqueològic, paleontològic o geològic, i tampoc no esmenta el nom del jaciment.
A més, no assenyala exactament la ubicació de les petjades de dinosaure, sinó només l’espai habilitat per estacionar. Això pot portar a equívocs, ja que les icnites es troben a l’altre costat de la carretera, en direcció oposada a la indicació.
Un cop arribats al jaciment, un petit panell informatiu hauria d'ajudar a contextualitzar el lloc. Malauradament, les inclemències del temps l’han deteriorat fins a fer-lo il·legible, deixant els visitants sense cap explicació sobre la importància científica i històrica de l’indret.
Les petjades fòssils es troben sobre una forta pendent, exposades a l’erosió i a l’acumulació de sediments arrossegats per la pluja. Amb el temps, fang i pedres han cobert part de les icnites, fent-ne difícil l’observació i la identificació de les dimensions d’una forma agraïda. Això ha afectat greument la visibilitat del jaciment, reduint-ne el seu atractiu per als visitants i la seva accessibilitat per als investigadors.
És paradoxal que, malgrat el seu deteriorament, aquest jaciment hagi estat proposat per ser reconegut com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. Tanmateix, la manca de manteniment i d’una senyalització adequada fan que avui dia sigui un tresor paleontològic oblidat enmig del paisatge del Montsec.

JACIMENT PALEONTOLÒGIC DEL DOLL
El jaciment de petjades de dinosaure del Doll es troba a la carretera C-13, entre els punts quilomètrics 57 i 58. A diferència del jaciment de La Maçana, aquest no compta amb cap tipus de senyalització viària, fet que en dificulta la localització per a qui no en coneix l'existència.
Aquest jaciment presenta característiques geològiques i paleontològiques similars a les de La Maçana, amb icnites conservades en un estrat que probablement forma part de la mateixa unitat sedimentària.
La superfície on es troben les petjades correspon al sostre d'un nivell de calcàries d’uns 80 metres de gruix, alternades amb capes de margues. L'estudi d'aquestes formacions indica que, fa milions d'anys, aquesta zona era un ambient costaner pantanós d’aigües salobres, un hàbitat idoni per a diverses espècies de dinosaures.
Un cop arribem al jaciment, un petit panell informatiu hauria de proporcionar informació sobre el lloc i les icnites visibles. Malauradament, el pas del temps i les inclemències meteorològiques han deixat el panell gairebé il·legible, convertint-lo en poc més que un pedestal buit.
Aquesta manca de conservació ha convertit el jaciment del Doll en un espai oblidat i deteriorat, malgrat el seu alt valor patrimonial i el fet d’haver estat proposat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. La seva recuperació i posada en valor podrien oferir una oportunitat única per donar a conèixer una part fonamental de la història geològica i biològica de laa.

SITUACIÓ AL MAPA DE LES ICNITES DE LA MAÇANA
QUÈ, QUI, COM?
Aquí trobareu tot allò que no us podeu perdre sobre la Serra del Montsec: el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el Montsec de l'Estall amb les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà (Lleida, Catalunya), i La Ribagorça d'Osca (Aragó).
Benvinguts al territori de la Serra del Montsec. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l’observació astronòmica de l’univers, del patrimoni històric, arquitectònic, geològic i paleontològic, i on podràs practicar esports com el caiac, el parapent, l'escalada, l’espeleologia, el senderisme i el bikepacking.
No us avorrireu pas!
Seguir llegint…
GAUDIU DEL TEMPS. NO PRORAMEU CADA HORA DEL VIATGE
✔️ Passegeu sense pressa. Entreu als bars on hi trobeu parroquians jugant al dòmino o a la botifarra. Allibereu-vos dels algoritmes de recomanació.
✔️ Exploreu fora de la vostra zona de confort. Descobriu nous mons i sabors a través d’altres persones, encara que no sempre us agradin. Només ho sabreu si ho proveu.
✔️ Defugiu la uniformitat global. Sou vosaltres qui podeu preservar la diversitat cultural davant els interessos dels algoritmes.
✔️ Adopteu el ritme local. Oblideu-vos de les presses i descobriu l’essència tradicional del medi rural.
✔️ Consumiu responsablement. Trieu productes i serveis locals, minimitzeu els residus i utilitzeu papereres o containers. Si no n’hi ha, emporteu-vos la brossa a casa.
PROTEGIU EL TERRITORI MONTSEC
Molts paratges de la Serra del Montsec són espais protegits, i alguns especialment fràgils. Estan gestionats per diferents administracions sota règims de protecció específics.
✔️ Si vas en bicicleta de muntanya, segueix només les pistes marcades per evitar danyar la vegetació, alterar la fauna o causar erosió als camins.
✔️ Respecta aquests espais per preservar el seu valor científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic i mediambiental.
📢 ARTICLE PUBLICAT PER PRIMERA VEGADA A SERRADELMONTSEC.COM
Cap dels continguts del web SerradelMontsec.com i SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.
Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.