SANT MARC DE BATLLIU
L'ermita de Sant Marc de Batlliu, aïllada a mig camí entre La Vedrenya, Montmagastre, Anya i Torreblanca, resta envoltada de camps de conreu amb una vista magnífica sobre la piràmide de Montmagastre.
Índex
SITUACIÓ GEOGRÀFICA A SANT MARC DE BATLLIU
L’ermita de Sant Marc de Batlliu es troba en un paratge aïllat però captivador. Envoltada de camps, forma part dels masos dispersos de Batlliu. Des d’aquest punt, es vistes són espectaculars: la piràmide de Montmagastre i la imponent presència del Montsec de Rúbies (o de Meià) configuren un escenari perfecte.
Aquesta regió del Segre Mitjà, comarca de La Noguera, és un mosaic d’història. Dòlmens, menhirs, tombes antropomorfes i possibles estructures ciclòpies conviuen amb les restes d’antics camins romans i la fortalesa de Montmagastre. Per arribar-hi, es pot seguir una pista des de Montmagastre o des del poble d’Anya.
Prop de l’ermita, un antic trull de vi recorda l’activitat agrícola de la zona. Aquest tipus de construccions, habituals a llocs com Vernet, són testimonis del passat vinícola de la regió.
L’APLEC DE SANT MARC DE BATLLIU
L’aplec se celebrava l’últim diumenge d’abril, coincidint amb la festivitat del sant. Era un moment de reunió i celebració per als habitants de la contrada. Després de la missa, les majorales –tradicionalment noies de famílies benestants– oferien flors. Aquesta activitat, molt arrelada a Ponent, va durar fins als anys de la Segona República, quan va desaparèixer definitivament a gairebé tots els pobles.
S’explica que les majorales eren normalment noies de cases ben situades econòmicament i encara fins al 2014, les majorales mantenien viva la tradició de passar la bacina de la Mare de Déu després de la missa. Tot i que ja no cantaven ni portaven panderos, aquesta activitat connectava amb el passat i amb les arrels culturals de la zona.
L'aplec de l'ermita de Sant Marc de Batlliu es celebrava l'últim diumenge d'abril, coincidint amb la festivitat del sant i va ser una festa molt important per als habitants del terme.
MASIES DE SANT MARC DE BATLLIU
El territori de Sant Marc de Batlliu és completament disseminat, sense cap nucli urbà. Els masos s’estenen entre camps i turons. Alguns estan en ruïnes, d’altres es dediquen a l’agricultura, i pocs encara són habitats. Entre les masies, cal destacar:
Cal Figuerola: amb trulls antics que caldria protegir.
Cal Fusté: conserva coberts amb voltes i una capella privada, un tresor arquitectònic a preservar.
Altres masos com Cal Broc, Cal Genet, Ca l’Andreu, Cal Escobet, Casa Gasó, Cal Gabriel, Cal Guillem, Cal Madrina, Ca Ramoneda o Casa Sant Joan completen aquest paisatge d’història i esforç rural.
ORIGEN HISTÒRIC DE SANT MARC DE BATLLIU
No hi ha documents anteriors a l'any 1300 que expliquin amb precisió l’origen de l’església. Tanmateix, es creu que abans de ser Sant Marc era coneguda com Sant Joan de Batlliu.
Apareix esmentada per primer cop al sínode d’Àger de 1648, juntament amb les parròquies d’Anya i Montargull.
Al segle XX, es va convertir en una ermita dependent de Montmagastre, que al seu moment era el centre espiritual de la Baronia de Montmagastre, un territori format per pobles com Alentorn, Comiols, Folquer, Montargull, Montmagastre, Vall-llebrera i Vall-llebrerola.
ESGLÉSIA DE SANT MARC DE BATLLIU
L'església de Sant Marc de Batlliu és un edifici de gran valor històric i cultural. La seva curiosa planta té el seu origen en un procés constructiu complex i llarg. Segons sembla, la nau central seria la més antiga i original, romànic primitiu dels segles IX o X, a la qual es van afegir posteriorment les naus laterals amb les formes llombardes característiques del segle XI.
L’església de Sant Marc és un tresor arquitectònic que barreja elements preromànics i romànics. La nau central, la part més antiga, data dels segles IX o X. L'orientació original de l'església, d'est a oest, es va canviar a nord-sud en situar l'altar al mur nord. La porta s'obre a la façana sud, on també s'alça un campanar de cadireta d'origen barroc. La seva teulada, a doble vessant, està realitzada mitjançant lloses de pedra.
Les finestres, de doble esqueixada i arc de mig punt, deixen entrar una llum serena que accentua la bellesa de l’espai. L’altar, ara al mur nord, i el campanar de cadireta d’origen barroc són modificacions posteriors que reflecteixen l’evolució de l’edifici.
A més de l’església, el conjunt inclou un cementiri amb tombes senyalitzades amb lloses de pissarra i esteles antigues. Tot i el seu valor patrimonial, no consta cap protecció oficial per aquesta ermita.
SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANT MARC DE BATLLIU
QUÈ, QUI, COM?
Aquí trobareu tot allò que no us podeu perdre sobre la Serra del Montsec: el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el Montsec de l'Estall amb les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà (Lleida, Catalunya), i La Ribagorça d'Osca (Aragó).
Benvinguts al territori de la Serra del Montsec. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l’observació astronòmica de l’univers, del patrimoni històric, arquitectònic, geològic i paleontològic, i on podràs practicar esports com el caiac, el parapent, l'escalada, l’espeleologia, el senderisme i el bikepacking.
No us avorrireu pas!
Seguir llegint…
GAUDIU DEL TEMPS. NO PRORAMEU CADA HORA DEL VIATGE
✔️ Passegeu sense pressa. Entreu als bars on hi trobeu parroquians jugant al dòmino o a la botifarra. Allibereu-vos dels algoritmes de recomanació.
✔️ Exploreu fora de la vostra zona de confort. Descobriu nous mons i sabors a través d’altres persones, encara que no sempre us agradin. Només ho sabreu si ho proveu.
✔️ Defugiu la uniformitat global. Sou vosaltres qui podeu preservar la diversitat cultural davant els interessos dels algoritmes.
✔️ Adopteu el ritme local. Oblideu-vos de les presses i descobriu l’essència tradicional del medi rural.
✔️ Consumiu responsablement. Trieu productes i serveis locals, minimitzeu els residus i utilitzeu papereres o containers. Si no n’hi ha, emporteu-vos la brossa a casa.
PROTEGIU EL TERRITORI MONTSEC
✔️ Molts paratges de la Serra del Montsec són espais protegits, i alguns especialment fràgils. Estan gestionats per diferents administracions sota règims de protecció específics.
✔️ Si vas en bicicleta de muntanya, segueix només les pistes marcades per evitar danyar la vegetació, alterar la fauna o causar erosió als camins.
✔️ Respecta aquests espais per preservar el seu valor científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic i mediambiental.
📢 ARTICLE PUBLICAT PER PRIMERA VEGADA A SERRADELMONTSEC.COM
Cap dels continguts del web SerradelMontsec.com i SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.
Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a
serradelmontsec@gmail.com